2.1. Teendők a baleseti helyszínen

A helyszíni teendők a további balesetek elkerülésére tett tevékenységünkkel kezdődik, amely után a tájékozódás (sérültek, veszély) és ezzel párhuzamosan a sérültek-betegek fizikális vizsgálata folyik. Teendőink:A sérült alapvető életjelenségeinek és eszméletének fizikális vizsgálata:

Sérüléseinek keresése: sebek, vérzések keresése és felismerése a fej, kar, törzs, láb és szükség esetén a test egyéb területein.


Törések keresése:

A betegvizsgálat alatt folyamatosan megfigyeljük, végig vizsgáljuk a beteget, figyeljük a fájdalomreakcióit stb. Fontos a beteggel történő kapcsolatteremtés és a megnyugtatása is.

Folyamatos beszélgetés alapján tájékozódunk arról, hogy

Ez baleset esetén kiegészül:

A baleset helyszínén fel kell mérni:

A tájékozódás és az életveszély elhárítása után azonnal meg kell, hogy történjen a MENTŐHÍVÁS! Ezzel időt nyerhetünk, és a mentők tanácsot is tudnak adni az ellátáshoz.

Rosszullét esetén tisztázni kell:
Orvost kell hívni ahhoz a beteghez, akinek betegsége nem hirtelen kezdődött, és feltehetően nem igényel kórházba szállítást, megfigyelést.

Mentőt kell hívni:
A megérkező mentőket a helyszínen végzett tevékenységünkről haladéktalanul tájékoztatni kell.

Baleseti helyszín: az a hely, ahol az egészségkárosodás létrejött, ez lehet

A MENTŐK telefonszáma: 104

A mentőhívás szabályai:

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran keressen meg bennünket/szervezetünket, hogy bővebb oktatási tematikával, tanácsokkal stb. sikeressé tehessük elsősegélynyújtás-oktatói tevékenységét.

Minden jó elsősegélynyújtó = életmentő!